Het eerste devies voor elke bedrijfsleider

‘Luister naar je klant’ is het eerste devies voor elke bedrijfsleider, maar daarbij mogen we ook onze freelancekrachten niet uit het oog verliezen.

Onze Vendor Manager Anaïs en ik hadden het genoegen er een paar honderd te mogen ontmoeten op de conferentie Elia Together 2019 die eind februari plaatsvond in Barcelona.

Een paar indrukken:

  • Er zijn te weinig vertalers, en de vraag naar goede vertalers is gewoonweg te groot. Dat staat in contrast met de frustratie van de freelancers die meestal alleen werken en als feedback enkel te horen krijgen dat het sneller en goedkoper moet, terwijl het belang van hun rol in de internationale communicatie van bedrijven en overheidsinstellingen de evidentie zelve is.
  • Technologie zal voor veranderingen zorgen in de vertaalindustrie, met post-editing van machinevertaling als meest voor de hand liggend voorbeeld. De enorme reken- en geheugencapaciteit tegen aantrekkelijke voorwaarden enerzijds en − laat ons eerlijk zijn − de propagandamachine van de IT-sector anderzijds, zorgen ervoor dat die markt snel evolueert en uitermate gevarieerd zal zijn. Voor de freelancers betekent dat dat er heel interessante projecten op hen zullen afkomen … en even goed projecten waar ze liever niets mee te maken hebben.
  • Specialist of generalist: velen raken niet uit het dilemma, en iedereen moet het voor zichzelf uitmaken. Wil je flexibel blijven en dat element uitspelen? Blijf bij het algemene. Wil je stilaan je autoriteit uitbouwen en je almaar verder in je niche inwerken? Het antwoord laat zich raden.

Tot binnenkort!
Geert

Comments are closed for this post.